Etiketter

måndag 2 september 2013

Blod, svordomar, vapen och action: mer än bara anime - Black Lagoon animerecension

I en industri där mer än det mesta av innehållet är slice-of-life i kombo med romantiska komedier finns det ett begär efter annorlunda serier som verkligen tar ut svängarna och gör sådant som man inte ofta ser, som visar hur mycket som anime faktiskt har att ge. Och när det kommer sådana serier, så står de verkligen ut och gör sig ihågkomna, och inte minst, ger ett stark intryck. En av dessa serier är just den som jag idag ska recensera, nämligen Black Lagoon. Jag såg den utan större förväntningar, och det enda jag visste var att den hade blivit rekommenderad och att den skulle vara lite säregen, och det var precis vad den var. Den var något helt nytt för mig, något som inte riktigt hade ett like, och så kollade jag på denna serie... (anime-poesi for the win!!!!!!)



Black Lagoon är en anime av Studio Madhouse (omg it´s madhouuuuse!) från 2006, med totalt 24 episoder. Dessa 24 episoder är uppdelade i två säsonger: första som bara heter Black Lagoon och andra som heter Black Lagoon: 2nd Barrage. 

Handlingen följer huvudkaraktären Rokuro som är your typical Japanese office worker, som blir kidnappad av ett gäng pirater eller sjörövare (not so typical anymore) som vill ha en grej av honom, och i affären med företaget han jobbar i står det klart att de vill att han försvinner från jordens yta för att inte ge dem dålig publicitet, och han, som redan som det är har börjat ifrågasätta sitt kontorsliv bestående av chefer som mobbar honom och ett ensamt liv i staden, går med sina kidnappare i Black Lagoon company. Därefter händer det en massa shit, de sticker på en massa uppdrag, och det blir gunfights 24/7 (fuuuck yeeaaaah).

Och i detta intressanta gäng har vi den tuffa färgade snubben med basröst: Dutch, den nördiga amerikanen Benny som är teknikexperten på båten och har blont hår i hästsvans (badass!), och slutligen, halvkinesen Revy som är den mest instabila i gänget (förklaring kommer calm your titties!) och oftast står för allt galet action, och för övrigt har smeknamnet Two Hands för att hon använder en pistol i varje hand (jäklar vad mycket fantasi de putta in i det namnet!) Och en del andra sidokaraktär som alla har gemensamt att de antingen är förhatliga, är fullständigt fucking asgrymma, eller bara har likeable karaktärer, eller alla!
Så, från vänster till höger: Mr Smart Blondy, useless kontoris, Two Hands och Mr Awesome. Och fortfarande, TWO HANDS! Undrar hur hon kan sova med det namnet på natten, jag menar vi vet ju alla att japaner är jättebra engelska... (Tittar på 2nd Barrage med japanska röster) Okay I might take that back...

Så, som höres på handlingen samt karaktärerna är detta en ganska rå actionserie, asbra kan jag tillägga, och yeah, let´s go reviewing and rolling for real!!!!! (Nytt uttryck.se: RR=Rolling and Reviewing)

Handlingen erbjuder alltså en del olika uppdrag de får, som alla skiljer sig men som brukar ha den gemensamma faktoren som är våld, våld, svordomar, och mer våld! Oavsett om det är en fråga om att besöka en sjunken båt på skattjakt, ett enkelt delivery, ett svårare delivery eller bara lite random violence så är det jäkligt kul att kolla på! Handlingen är inte den smartaste men ger precis det som man kommer för, which means en massa blod och spectacular gunstunts! Handlingen tenderar att bli lite för komplicerad för sitt eget bästa dock, och spinna för mycket på detaljerna i ett uppdrag som man ändå inte förstår i en anime som denna. Som sagt, askul anime som ger en eargasm och tvingar fram skumma stönanden från känslan av att något är absolut fucking ascoolt, men ibland blir den för komplicerad för sitt eget bästa.

Karaktärerna, som jag sa, är asgrymma. Inte bara huvudkaraktärerna utan sidokaraktärerna likaså, till exempel Balalaika, den skrämmande ryskan som är läskig men ascool och ger ett stark intryck, och alla andra. Men det finns problem med karaktärerna i Black Lagoon, till exempel att i andra säsongen är det mest bara Rokuro och Revy som är de viktiga karaktärerna, de andra i gänget försvinner lite. Men det största problemet jag har med karaktärerna är faktiskt i slutändan Rokuro för jovisst, jag kan förstå att man inte blir ett totalt badass wielding guns från att vara en mesig kontorsarbetare på en dag, men han slipas oförskämt lite under seriens gång och som sagt, även om det är förståeligt eftersom han trots allt inte var något annat än japansk office worker. Men att se honom jämt och ständigt fucka upp saker, bli kidnappad och klanta sig och vara rent hjälplös blir ganska tråkigt och jag hade gärna velat se honom utvecklas mer.

Dock, serien visar väldigt väl relationerna mellan några av karaktärerna.

Animationen ser rent otrolig ut, som man hade väntat sig av Madhouse, med klockren karaktärsdesign som funkar perfekt för karaktärerna, fina miljöer, otroliga actionscener; animationen är helt enkelt blodigt bra!

Ljudet är också utmärkt och ger verkligen den där rätta känslan för action i en lite mer exotisk miljö, med annat soundtrack som funkar utmärkt för stilen i animen och de specifika situationerna, och i övrigt, beastiga openings och ett omåttligt passande ending som glider in snyggt i animen och spänningen, och väcker en annan men ändå intressant ton för den annars så actionspäckade serien.

Och ljudet inkluderar likaså magnifik voice-acting, som kanske till och med funkar bättre på engelska om man tänker på det faktum att majoriteten av karaktärerna inte ens är japaner och borde snacka just engelska. (Va nej, alla vet ju att alla oavsett nationalitet och plats snackar japanska, såklart...) Och ytterligare ett plus till dubbningen är det faktum att japanerna i senare delen av serien börjar "försöka" prata mer engelska, "försöka" för att det av hur det låter att glömma inte gick så bra. Så därför kan dubbningen vara att överväga. Och en annan bra sak, de har inte hållit tillbaka med svordomarna i något av fallen vilket är ganska rimligt med tanke på att de faktiskt är sjörövare.

Och personligen, gillade verkligen serien och all spänning och våld, men störde mig en del på de ovannämnda bristerna, samt kan jag inte lägga mer vikt på vilket otroligt smaklöst namn "Two Hands" faktiskt är!

Betyget för Black Lagoon blir 8,6. Det är en jäkligt bra anime som jag tror industrin skulle kunna tjäna på för att den verkligen kan tilltala massorna, och på sätt och vis skulle kunna vara "så mycket mer än bara anime".






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar